Hiperhidroza sau transpiratia excesiva, este o problema foarte jenanta si destul de frecvent intalnita, care poate afecta pe oricare dintre noi, indiferent de sex sau varsta si care se agraveaza pe perioada anotimpului cald. Aceasta apare datorita unui  mecanism anormal de termoreglare al organismului, când glandele sudoripare (ale transpiraţiei) produc in exces sudoare.

  Este vorba despre un simptom relativ frecvent care produce foarte mult disconfort pacientului, deşi poate ca nu pare o problema reala la prima vedere.

Transpiraţia excesiva poate interfera cu uşurinţa cu activitatile de zi cu zi: mâinile pot fi atat de transpirate incat pot deveni dificile activitati simple, cum ar fi deschiderea unei usi, folosirea unui calculator sau gesturile sociale obişnuite, de exemplu strânsul mâinii.

Sudoarea din zonele axilare este absorbita prin haine, cauzand semne evidente de transpiraţie si senzaţie de disconfort. Nu in ultimul rând, datorita persistentei umezelii la nivelul pielii, pot aparea diverse infectii locale.

Pentru ameliorarea acestei probleme pot fi încercate o varietate de tratamente, cum ar fi spre exemplu spray-uri locale – care pot cauza posibile iritaţii sau ineficienta in cazurile severe

lontoforeza este procedura care si-a dovedit eficienta in peste 75% din cazuri in ameliorarea pe termen scurt si lung a hiperhidrozei primare neasociata cu alte boli care determina transpiraţie excesiva, precum boli neurologice, endocrine sau tulburări psihologice. Este recomandata cu încredere de către medicii dermatologi deoarece este sigura, uşor de tolerat de către pacienţi si nu foarte costisitoare.

Rezultatele sunt deosebit de bune pentru transpiraţia palmelor si tălpilor si puţin mai slabe pentru tratamentul axilelor, in cazul acesta tratamentul cu toxina botulinica (Botox, Dysport) fiind deosebit de eficient.

 Pentru a observa o imbunatatire este nevoie de minim 7-10 şedinţe {o sedinta la 2 zile} , urmate eventual de şedinţe lunare sau la 2 saptamani pentru întreţinere.

In cadrul sedintei,  pacientului i se cere sa scufunde mâinile si/sau picioarele in bai de mica adâncime cu apa sau bureti umezi vor fi plasati sub braţe timp de 5-15 minute. Când mâinile si/sau picioarele sunt scufundate sub apa, intensitatea setata va fi obtinuta si menţinută automat pe timpul tratamentului, modificata in funcţie de tolerabilitatea celui tratat. Pacientul trebuie sa se aştepte sa simtă o senzaţie de intepatura, care nu este foarte neplăcută deoarece aparatul foloseşte curent direct pulsatil ce face procedura mai confortabila. In orice caz, tratamentul poate fi oprit in orice moment.

lontoforeza este o metoda sigura de a trata transpiraţia excesiva si presupune efecte secundare limitate, întâlnite in cazuri rare, dar care ar trebui insa cunoscute inca de la început.

 Cel mai frecvent efect secundar este uscăciunea mâinilor, picioarelor sau axilelor – a zonelor tratate deci, cazuri in care pacienţilor le este recomandat sa folosească o crema hidratanta. Unele persoane ar putea experimenta, de asemenea, descuamarea pielii, roseata, ingrosarea pielii, furnicături de scurta durata sau iritaţii. Se evita tratamentul persoanelor cu dermatite active, veruci/ negi multiplii, tăieturi nevindecate complet sau alte răni deschise.

Tratamentul nu este recomandat celor care au un regulator de ritm cardiac (pacemaker), femeilor gravide, persoanelor cu placi metalice sau şuruburi după chirurgie osoasa precum si alte implante metalice.